HUR ÄR JOBBET?
Lär dig mer om hur det är att vara borrare!
På den här sidan får lära dig mer om jobbet som borrare. Nedan får du svar på frågor som vilka krav som ställs för anställning, vad en borrare tjänar och vilka möjligheter till vidareutveckling som finns. Klicka på plus-tecknen till höger för att hitta frågorna.
Vill du veta mer om hur borrning går till?
Följ med Eyad på en resa till en borrarbetsplats i Askersund. Se filmen nedan.
-
Jobbets villkor
-
Hur och var görs arbetet?
Borrtekniker arbetar utomhus. Ofta borrar man nära städer, till exempel när man bygger hus eller installerar geoenergi. I vissa fall borrar man i naturen, exempelvis när man letar efter mineral.
Att arbeta som borrtekniker är spännande och man arbetar på olika arbetsplatser. Det betyder att du kan behöva resa kortare sträckor mellan jobb.
-
Vad tjänar en borrare?
Borrare tjänar bra. Enligt SCB:s lönestatistik för borrtekniker är genomsnittlig månadslön för kvinnor 33 100 kronor, för män 31 500 kronor.
-
Vilka möjligheter till vidareutveckling erbjuds?
När du lär dig mer om jobbet finns möjligheten att få mer komplexa (svåra) arbetsuppgifter. När du får svårare arbetsuppgifter får du ökat ansvar, exempelvis att arbeta och ansvara för en borrmaskin själv.
Du kan även starta eget företag. Du kan läsa mer om det under sidan Vägen till jobb.
-
Vilka arbetstider gäller?
Skiftarbete kan förekomma inom borrning. Normal arbetstid är ofta 40 timmar i veckan, men längden på arbetsdagarna kan variera.
-
Jobbar man på vintern?
Ja, man jobbar även på vintern.
-
Är arbetet tungt?
Arbetet som borrtekniker är fysiskt krävande. Det är bra att ha bra kondition.
Både män och kvinnor kan vara borrtekniker.
-
-
Vilka krav som finns
-
Vilka personliga egenskaper krävs?
- Vara intresserad av att arbeta i team
- Kunna kommunicera
- Vara tekniskt intresserad
- Gilla problemlösning
- Kunna arbeta självständigt och förstå vad som behöver göras.
- Förmåga att ta ansvar och förutse risker
- Tycka om att röra på sig och ha god fysik (tunga lyft förekommer)
-
Vilken utbildning krävs?
Det viktigaste för att jobba som borrtekniker är att du är intresserad, driven och gillar att jobba med maskiner. Det är en fördel att ha ett tekniskt intresse eller en bakgrund inom lantbruk eller liknande.
Gymnasieskolans bygg- och anläggningsprogram kan vara en bra utbildningsbakgrund. Läs mer om gymnasieutbildningar på skolverket.se. Att börja arbeta som lärling hos ett borrföretag är ett sätt att komma in i yrket.
Man kan utbilda sig genom Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsutbildning. Arbetsförmedlingen samarbetar med branschorganisationen Borrföretagen. För mer information, kontakta din arbetsförmedlare som bedömer om du kan ta del av en sådan utbildning. Borrföretagen är borrföretagens branschorganisation. Du kan läsa mer om utbildningen på sidan Vägen till jobb.
Du som har utbildning från ett annat land kan ansöka om att få den validerad. Mer information finns på Universitets- och högskolerådet, som bedömer utländska gymnasieutbildningar, yrkeshögskoleutbildningar och akademiska utbildningar.
Om du har erfarenhet från ett yrke, men saknar intyg kan du få dina yrkeskunskaper bedömda. Mer information finns på Myndigheten för yrkeshögskolan eller hos Arbetsförmedlingen.
-
Krävs körkort?
Ja, B-körkort krävs vid anställning. Oftast krävs även körkort C eller CE för tung lastbil med släp. Det är en fördel att kunna svetsa och ha maskinkännedom.
I borrutbildningen som erbjuds av Borrföretagen erbjuds möjlighet att ta körkort.
-
-
Arbetsmarknad
-
Var i Sverige finns jobben?
Du kan jobba som borrtekniker i hela Sverige! På Yrkeskompassen kan du se hur efterfrågan på borrtekniker ser ut i de olika delarna av Sverige.
-
Hur hittar jag lediga jobb som borrtekniker?
Hos Arbetsförmedlingen kan du få information om lediga jobb. På Borrföretagens webbplats kan du också hitta företag som söker arbetskraft.
-
Hur ser arbetsmarknaden ut för borrtekniker?
Arbetsförmedlingen och SCB bedömer att det finns liten konkurrens om jobben som borrtekniker. I framtiden kommer det finns mycket jobb som borrtekniker.
På Arbetsförmedlingens Yrkeskompass kan du läsa mer om hur arbetsmarknaden ser ut för olika jobb.
-