Vägen till jobb?

VÄGEN TILL JOBB?

Nu är det dags att ta reda på mer om hur du kan söka en utbildning eller ett jobb. Här kan du läsa mer om olika vägar in i branschen och lära dig mer om hur arbetslivet fungerar.

På denna sida hittar du svar på frågor om hur du hittar jobb som bergarbetare. Din väg till jobb som bergarbetare kan variera beroende på din bakgrund. Ofta är det bäst att börja med att söka hjälp hos Arbetsförmedlingen. Hos Arbetsförmedlingen får du hjälp att hitta jobb som passar dig. Du får även hjälp att söka utbildning och jobb.

Utbildning ger jobb

För att få jobb som bergarbetare behöver du ofta en utbildning. Du måste också vara minst 18 år gammal för att få jobba under jord. Det finns flera vägar att gå för att få utbildning eller validera en utbildning du redan har. Du kan läsa mer om vägen till jobb nedan. Klicka på plus-tecknen till höger för att hitta frågorna.

 • Vägen till jobb

  • Arbetsförmedlingen

   Har du frågor om utbildning och yrkesval kan du boka in ett möte med en studie- och yrkesvägledare eller Arbetsförmedlingen. Om du är intresserad av att arbeta som bergarbetare och har bokat ett möte med en studie- och yrkesvägledare eller Arbetsförmedlingen, kan det vara bra att läsa igenom texterna om bergarbete och göra övningarna en gång till. Då kan du ställa bra frågor på mötet.

   Arbetsförmedlingen erbjuder stöd till dig som är ny i Sverige, för att du ska kunna få ett jobb och komma in i det svenska samhället. De har bra information om hur det är att arbeta som bergarbetare.

  • Gymnasieutbildning

   En gymnasieutbildning är en bra förberedelse för alla jobb i Sverige. För att få praktik eller jobb som bergarbetare, eller läsa vidare till bergarbetare på en vuxenutbildning, är en gymnasieutbildning bra att ha.

   Gymnasieskolans El- och energiprogram, Fordons- och transportprogram eller Bygg- och anläggningsprogram kan vara bra utbildningar om man vill bli bergarbetare. Här kan du läsa mer om de olika programmen på Skolverkets webbplats Gymnasieguiden: El- och energiprogrammet, Fordons- och transportprogrammet och Bygg- och anläggningsprogrammet. Du kan också söka efter komvuxutbildningar på www.komvuxutbildningar.se. Dessutom kan det finnas kommunala utbildningar.

  • Validera en utbildning från ett annat land

   Du som har utbildning från ett annat land kan ansöka om att få den validerad. Mer information finns på Universitets- och högskolerådet, som bedömer utländska gymnasieutbildningar, yrkeshögskoleutbildningar och akademiska utbildningar. Om du har erfarenhet från ett yrke, men saknar intyg kan du få dina yrkeskunskaper bedömda. Mer information finns på www.valideringsinfo.se eller hos Arbetsförmedlingen. Du måste ofta ha körkort B för att få anställning som bergarbetare. Oftast krävs även körkort C eller CE för tung lastbil med släp.

  • Praktik på ett gruvföretag

   För att få jobba eller göra praktik i en underjordsgruva måste du har fyllt 18 år. Att börja arbeta som praktikant hos ett gruvföretag är ett sätt att komma in i yrket. En praktikant är en person som håller på att utbilda sig till något under en yrkesverksam mästare inom detta område. Praktikanten får hjälpa mästaren och lära sig av denne. Prata med Arbetsförmedlingen för att se om de kan hjälpa dig med detta eller kontakta ett företag direkt. Läs mer om praktik på www.arbetsformedlingen.se.

  • Hur söker jag jobb?

   Arbetsförmedlingen kan hjälpa dig söka jobb. Du kan även hitta lediga jobb via Svemins hemsida.

 • Hur hittar jag mer information?

  • Svemin - branschorganisationen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige

   Svemin är en branschorganisation för gruvrelaterade företag med cirka 40 medlemsföretag. På Svemins webbplats 250 yrken finns mer information om hur det är att jobba i gruvor. Där kan du också hitta länkar till webbplatser med lediga jobb.

  • Information om Sverige

   Information Sverige är en webbportal som vänder sig till dig som är ny i Sverige. Här hittar du enkelt och snabbt information om det svenska samhället. Du kan också hitta mer information om hur du kan söka arbete eller starta eget. Du kan läsa mer om vilka utbildningsmöjligheter som finns och hur du kan få din yrkeskompetens validerad. Du kan också få kunskap om Svenska för invandrare (SFI) och vilka lagar som gäller på den svenska arbetsmarknaden. Läs mer på www.informationsverige.se, och deras sidor om arbete och utbildning.

  • Fler länkar

   Vill du läsa mer om hur det är att jobba i Sverige, hur du söker jobb eller om bergarbete? Här hittar du fler länkar!

   Jobbsökartips för dig som är i början av din karriär.

   Så får du jobb som nyanländ i Sverige.

   Om bergarbetaryrket på framtid.se.