Skyddsvärdet styr utredningsstrategin
Inför upprättandet av en ansökan bör man skapa sig en tydlig bild över de skyddsobjekt i schaktens närhet som skulle kunna hamna inom det framtida påverkansområdet.
Inför upprättandet av en ansökan bör man skapa sig en tydlig bild över de skyddsobjekt i schaktens närhet som skulle kunna hamna inom det framtida påverkansområdet.
På SGU:s webbplats finns checklistor över objekt som kan vara skyddsvärda (till exempel ur samhällsplaneringsperspektiv, se Checklista för grustäkter under Mer på vår webbplats.):
Några exempel på skyddsobjekt är:
Ju fler skyddsobjekt som finns i schaktens närhet, desto mer ingående bör utredningen vara. Detta påverkar alltså utformningen av utredningsstrategin. Om ett eller flera objekt med höga skyddsvärden har identifierats motiverar det en mer noggrann utvärdering av påverkansområdets utbredning – allt för att öka säkerheten vid bedömningen av sakägarkrets och påverkan. Om få eller inga skyddsobjekt har identifierats i ett väl tilltaget närområde (vid konservativa antaganden) så kan utredningen av påverkansområdets utbredning förenklas. Det kan alltså finnas skäl till olika ambitionsnivåer.
I det PM för beräkning av storleken på influensområdet kring en bergtäkt som WSP tagit fram 2015 på uppdrag av Sveriges bergmaterialindustri (SBMI) (se Relaterade dokument) ges exempel på hur en enkel utredningsstrategi kan fungera för tillståndsansökan till vattenverksamhet. Där redovisas konservativa utgångsvärden som leder till ett väl tilltaget påverkansområde. De viktigaste antagandena är:
Läs mer-tips:
Checklista för grustäkter som stöd vid ansökan vid grus- och bergtäkter finns på SGU:s sida Checklista för grustäkter (under Samhällsplanering)
Senast ändrad 2019-10-09