Vägledning Vattenförvaltning av grund­vatten

Ordlista

Här hittar du förklaringar till en del av de ord och begrepp som förekommer i vägledningen. Definitionerna är hämtade främst ur vattenförvaltningsförordningen, SGU:s föreskrifter och dricksvattendirektivet.

Akvifer

En akvifer utgörs av lager av geologiska material som är tillräckligt porösa och genomsläppliga för att tillåta ett betydande flöde eller uttag av grundvatten. Definition i SFS 2004:660.

Betydande påverkanskälla

Mänsklig verksamhet som ensam eller tillsammans med andra mänskliga verksamheter ger miljökonsekvenser i sådan omfattning att grundvattenförekomsten riskerar att inte uppnå eller bibehålla god kemisk grundvattenstatus respektive god kvantitativ status. Definition i SGU-FS 2023:1.

Delavrinningsområde

Avrinningsområde inom ett huvudavrinningsområde från vilket all ytvattenavrinning strömmar till en viss punkt i ett vattendrag. Definition i SFS 2004:660.

Detektionsgräns

Det utslag eller koncentrationsvärde över vilket det med angiven konfidensgrad kan bekräftas att ett prov är annorlunda än ett blankprov som inte innehåller det ämne som ska bestämmas. Definition i Kommissionens direktiv 2009/90/EG.

Distributionsanläggning

Sådan del av en anläggning för dricksvattenförsörjning som avser rörledningar, pumpar, reservoarer eller liknande rörutrustning för distribution av dricksvatten. LIVSFS 2022:12

Dricksvatten

a) allt vatten som – antingen i sitt ursprungliga tillstånd eller efter beredning – är avsett för dryck, matlagning, beredning av livsmedel eller andra hushållsändamål i både offentliga och privata fastigheter, oberoende av dess ursprung och oavsett om det tillhandahålls genom ett distributionsnät, tillhandahålls från en tankbil/tankbåt eller tappas på flaskor eller behållare, inbegripet källvatten, b) allt vatten som används i ett livsmedelsföretag för tillverkning, bearbetning, konservering eller saluföring av varor eller ämnen som är avsedda för livsmedelsändamål. Direktiv (EU)2020/2184.

Expertbedömning

En klassificering av status som är baserad på bästa tillgängliga kunskap om grundvattenförekomsten och som utförs när det inte är möjligt eller lämpligt att använda övervakningsdata för klassificeringen av status. Definition i SGU-FS 2023:1.

Fara

En biologisk, kemisk, fysikalisk eller radiologisk agens i vatten eller en annan aspekt av vattnets tillstånd som kan ha en negativ hälsoeffekt. LIVSFS 2022:12.

Förorenande ämne

Varje ämne som kan orsaka förorening till följd av mänsklig verksamhet. Definition i SGU-FS 2023:1.

Geografisk region

Område med likartade storskaliga naturförutsättningar vad gäller berggrundens beskaffenhet och jordarternas egenskaper. Definition i SGU-FS 2023:1.

Grundvatten

Allt vatten som finns under markytan i den mättade zonen. Definition i SFS 2004:660.

Grundvattenanslutna ytvattenförekomster

Ytvattenförekomster som utbyter betydande mängder vatten med en eller flera grundvattenförekomster. Definition i SGU-FS 2023:1.

Grundvattenberoende terrestra ekosystem

Terrestra ekosystem som är direkt beroende av utflödande grundvatten eller av en viss grundvattennivå. Definition i SGU-FS 2023:1.

Grundvattenförekomst

Avgränsad volym vatten i en eller flera akviferer. SFS 2004:660.

Grundvattenförekomststyp

Indelning av grundvattenförekomster utifrån geologisk miljö och om grundvattnet förekommer i sprickor, porer eller kombinationer av dessa samt beskrivning av uttagsmöjligheten. Definition i SGU-FS 2023:1.

Grundvattenmagasin

En avgränsad del av en eller flera akviferer med en sammanhängande mättad zon, det vill säga en del av marken vars porer och sprickor är helt vattenfyllda. 

Huvudavrinningsområde

Avrinningsområde med en areal som är minst 200 kvadratkilometer uppströms mynningen i havet. Definition i SFS 2004:660.

Indikator

Parameter som visar på förekomst av ett eller flera förorenande ämnen. Definition i SGU-FS 2023:1.

Inlandsvatten

Allt vatten på markytan undantaget vatten i övergångszon och därutöver allt grundvatten på landsidan av den baslinje som avses i lagen (1966:374) om Sveriges sjöterritorium. Definition i SFS 2004:660.

Interimsrapportering

Rapportering till Europeiska kommissionen av hur genomförandet av åtgärdsprogrammen har framskridit. Definition i SGU-FS 2024:2.

Internationellt distrikt

Vattendistrikt som omfattar flera staters territorium. Definition i SFS 2004:660.

Internationellt avrinningsområde

Huvudavrinningsområde i vilket ingår del av annan stats territorium, om den andra staten tillämpar direktiv 2000/60/EG. Definition i SFS 2004:660.

Kustområde

Landområde vid kusten som inte kan hänföras till ett visst huvudavrinningsområde. Definition i SFS 2004:660.

Kustvatten

Vatten som finns från kusten till den linje som på varje punkt befinner sig en nautisk mil bortom den baslinje som avses i lagen (1966:374) om Sveriges sjöterritorium undantaget vatten i övergångszon och grundvatten. Definition i SFS 2004:660.

Kvantifieringsgräns

En angiven multipel av detektionsgränsen vid en koncentration av ämnet som rimligen kan bestämmas med godtagbar noggrannhet och precision. Kvantifieringsgränsen kan beräknas med användning av lämplig standard eller lämpligt prov och kan erhållas från den lägsta kalibreringspunkten på kalibreringskurvan, exklusive blankprovet. Definition i Kommissionens direktiv 2009/90/EG.

Kvantitativa kvalitetsfaktorer

Del av bedömningen för kvantitativ status. Definition i SGU-FS 2023:1.

Miljökonsekvenser

Effekter i miljön som beror på en eller flera mänskliga verksamheter. Definition i SGU-FS 2023:1.

Mätosäkerhet

En icke-negativ parameter som karakteriserar spridningen av de storhetsvärden som tilldelas en mätstorhet, på grundval av den information som används. Definition i Kommissionens direktiv 2009/90/EG.

Naturlig grundvattenbildning

Grundvattenbildning som inte påverkas av mänskliga ingrepp.

Nitratkänsliga områden

Områden känsliga för nitratförorening enligt 5 § förordning (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket. Definition i SGU-FS 2023:1.

Parameter

Mätbar eller beräknad variabel för riskbedömning och klassificering av status. Definition i SGU-FS 2024:2.

Pormagasin

Grundvattenmagasin vars grundvattenförande hålrum utgörs av porer.

Rapportering

När Havs- och vattenmyndigheten lämnar information till Europeiska kommissionen om genomförandet i Sverige av direktiv 2000/60/EG, direktiv 2006/118/EG, direktiv 2008/105/EG och direktiv (EU)2020/2184 samt enligt 9 kap. 1 § vattenförvaltningsförordningen (2004:660).

Redovisning av uppgifter

Hur och i vilken form en uppgift ska presenteras i åtgärdsprogram eller förvaltningsplan, eller lämnas till Havs- och vattenmyndigheten inför myndighetens rapportering till Europeiska kommissionen, exempelvis som text, karta, diagram, tabell eller i annan särskild form. Definition i SGU-FS 2024:2.

Riskbedömning

Bedömning av om den sammanlagda omfattningen av mänskliga verksamheter ger miljökonsekvenser som resulterar i att grundvattenförekomsten riskerar att inte uppnå eller bibehålla god kemisk grundvattenstatus respektive god kvantitativ status. Definition i SGU-FS 2023:1.

Råvatten

Vatten som är avsett att användas som dricksvatten efter uppfordring eller intag och eventuell beredning. LIVFS 2022:12.

Skyddade områden

Områden som har fastställts för skydd enligt bestämmelser grundade på den gemenskapslagstiftning som avses i bilaga IV i direktivet 2000/60/EG. Definition i SFS 2004:660.

Sprickmagasin

Grundvattenmagasin vars grundvattenförande hålrum utgörs av sprickor i berg.

Status

Beskrivning av grundvattnets kvalitet och kvantitet i grundvattenförekomsten vid en viss tidpunkt, anges som god eller otillfredsställande kemisk grundvattenstatus respektive god eller otillfredsställande kvantitativ status. Definition i SGU-FS 2023:1.

Tillförlitlighet

Beskrivning av säkerheten i klassificeringen av kemisk grundvattenstatus och kvantitativ status. Definition i SGU-FS 2023:1.

Tillrinningsområden för uttagspunkter för dricksvatten

Område helt eller delvis inom grundvattenförekomsten där grundvattnet flödar till en uttagspunkt för dricksvatten med uttag större än 10 m3/dygn eller till fler än 50 personer. Definition i SGU-FS 2023:1.

Tröskelvärde

Den högsta koncentration av ett ämne som kan finnas i en grundvattenförekomst utan att det begränsar användningen av grundvattnet till exempel för produktion av dricksvatten, ger negativ påverkan på grundvattenanslutna ytvattenförekomster eller grundvattenberoende terrestra ekosystem, visar på inträngning av saltvatten eller annan förorening och ger negativ påverkan på andra skyddade områden. Förklaring utifrån SGU-FS 2023:1.

Vatten i övergångszon

Ytvatten i närheten av flodutlopp som delvis är av salthaltig karaktär till följd av närheten till kustvatten men som på ett väsentligt sätt påverkas av sötvattenströmmar. Definition i SFS 2004:660.

Vattenförsörjningsområde

Ett geografiskt begränsat område inom vilket dricksvatten kommer från en eller flera vattentäkter och inom vilket dricksvattenkvaliteten kan anses vara i stort sett enhetlig. LIVSFS 2022:12.

Vattenförvaltningscykel

Den sexårsperiod där alla moment i vattenförvaltningsarbetet revideras. Definition i SGU-FS 2023:1.

Vattenverk

Sådan del av en anläggning för dricksvattenförsörjning som avser uppfordring eller intag, beredning eller liknande hantering av dricksvatten, samt tillhörande reservoarer eller liknande anordningar för förvaring av dricksvatten. LIVSFS 2022:12.

Vända trend-värde

Viss koncentration eller procentandel av ett tröskelvärde. Definition i SGU-FS 2023:1.

Ytvatten

Inlandsvatten utom grundvatten, samt vatten i övergångszon och kustvatten (när det gäller kemisk status även territorialvatten). Definition i SFS 2004:660.

Ytvattenförekomst

En avgränsad och betydande förekomst av ytvatten såsom en sjö, en å, älv eller kanal, ett vatten i övergångszon eller ett kustvattenområde. Definition i SFS 2004:660.

Övervakningsstation

Geografiskt läge för övervakning, en övervakningsstation kan bestå av en eller flera provplatser. Definition i SGU-FS 2024:2.

Senast ändrad 2025-02-25

Skriv ut