Lidhults före detta sågverk
Vid det före detta sågverket i Lidhult, Ljungby kommun, har klorfenol-preparat nyttjats till impregnering av virke, vilket har resulterat i kvarvarande föroreningar av dessa ämnen i mark och grundvatten. Utredning av föroreningarna har pågått under lång tid och inom kort kommer efterbehandlingsåtgärder i grundvattnet genomföras.
SGU är sedan 2013 huvudman för projektet som omfattar utredningar, förberedelse och utförande av efterbehandlingsåtgärder vid det före detta sågverket i Lidhult, Ljungby kommun. Projektet finansieras genom bidrag från Länsstyrelsen samt med delfinansiering från Södra. Vid sågverket har klorfenolpreparat använts till impregnering av virke vilket har lett till att klorfenoler finns kvar i mark och grundvatten. Framför allt är det pentaklorfenol (PCP) som idag medför behov av saneringsåtgärder.
Bakgrund
Verksamheten vid Lidhults för detta sågverk startade i slutet av 1800-talet och pågick fram till att sågverket lades ner 1977. Skogsbolaget Södra har drivit verksamheten från 1944 till 1977. Efter nedläggningen har sågverkets byggnader rivits och ett industriområde etablerats på platsen. Industriområdet ligger i tätorten Lidhult, med omgivande bostadsbebyggelse och samhällsservice.
En förstudie utfördes av Södra under 2005 då föroreningar av pentaklorfenol påträffades i grundvattnet. Efterföljande utredningar under 2007–2011 utfördes för att bedöma förekomst och avgränsa föroreningen i grundvattnet både i plan- och djupled. Inom ramen för utredningarna togs även en åtgärdsutredning, riskvärdering och förslag på mätbara åtgärdsmål fram.
2013 tog SGU beslut om att gå in som huvudman efter förfrågan från kommunen och drev projektet vidare. Under 2017 utfördes kompletterande undersökningar i ytlig jord. Ett kontrollprogram inleddes som pågår än idag. 2019 upprättades ett avtal för efterbehandlingsprojektet mellan Södra, Länsstyrelsen och SGU.
En schaktsanering av ytlig jord genomfördes under åren 2020–2021, då både pentaklorfenol och dioxin schaktades ur och transporterades till deponi. Därefter har föroreningarna i grundvattnet avgränsats och en saneringsåtgärd planeras att starta under 2025 i det djupa grundvattnet närmast berget, cirka tio meter under markyta. Grundvattnet innehåller ingen dioxin utan det är enbart klorfenoler som är aktuella för sanering.
Utredning av efterbehandlingsåtgärder i grundvattnet
Under åren 2021–2024 har undersökningar av grundvattnet fortsatt. De högsta halterna av föroreningar har påträffats inom det s.k. källområdet (den röda linjen i kartan), som ligger inom platsen för impregneringen. Klorfenoler är tyngre än vatten vilket gör att den i fri fas sjunker ner mot bergytan och därefter sprids på bergytan. Spridning har skett söderut mot lågpunkter i berget. Föroreningshalterna i grundvattnet har minskat sedan 2010, vilket visar på att viss biologisk nedbrytning pågår, men halterna är ännu höga inom källområdet. Det behövs saneringsinsatser i grundvattnet cirka tio meter under markytan i ett skikt om tre meter i vertikal led, främst inom ytan som markeras med gul linje.
Risker för miljö och hälsa
I området runt det före detta sågverket finns ett fåtal enskilda brunnar. Under åren 2012–2018 kontrollerades vattnet i brunnarna två gånger per år och inga halter av föroreningar över dricksvattenkriteriet uppmättes. Längre nedströms i sydostlig riktning ligger det kommunala vattenverket som tar ut grundvatten ur jordlagren för dricksvatten. Inga halter av pentaklorfenol har rapporterats vid provtagning av kommunens vattentäkt och kommunen analyserar vattnet kontinuerligt.
Brunnarna och det kommunala vattenverket utgör de främsta så kallade skyddsobjekten då det finns risk att föroreningarna kan spridas till dem i framtiden och påverka kvaliteten negativt i det vatten som tas ut, med följd att hälsorisker uppstår för människor som dricker vattnet eller nyttjar det på annat sätt. Därför är saneringsåtgärder nödvändiga i förebyggande syfte.
Den gröna linjen i kartan markerar ett område inom vilket halten av klorfenoler ställvis ligger över dricksvattenkriteriet. Vidare visar de rosa streckade linjerna områden i jord resp berg där det ännu inte uppmätts halter över dricksvattenkriteriet, men där det bedöms finnas risk att halten av klorfenoler skulle kunna överskrida dricksvattenkriteriet. Således avrådes från nyttjande av grundvatten till dricksvatten inom samtliga dessa områden om inte vattnet analyserats och konstaterats underskrida gränsvärdet. Annan användning av grundvattnet bedöms dock vara utan risk för hälsa. En reviderad riskbedömning kommer att göras efter efterbehandlingen för att klarlägga fortsatta behov av rekommendationer för nyttjandet av grundvatten.
Mål för efterbehandling i grundvattnet
Målet med efterbehandlingen i grundvattnet är att människor även i framtiden ska kunna bo och arbeta i området på samma sätt som idag, utan risk för negativa hälsoeffekter på grund av föroreningarna från det före detta sågverket. Restriktionen att inte nyttja grundvattnet till dricksvatten förutsätts dock kvarstå åtminstone inom det gröna området även efter efterbehandlingen. Målet är alltså inte att sänka halten till dricksvattenkvalitet inom hela det förorenade området eftersom det är tekniskt omöjligt att nå.
Lidhultsån och sjön Askaken ska även fortsättningsvis kunna användas för friluftsliv, till exempel bad och fiske, utan risker för hälsa. Miljön i ytvattnet ska också skyddas.
Det mätbara åtgärdsmålet för pentaklorfenol är satt till 100 µg/l inom det förorenade området vilket bedöms vara tekniskt möjligt att uppnå med dagens saneringstekniker. Med denna halt bedöms målen ovan kunna uppfyllas. Målet ska senast vara uppfyllda 2034.
Sanering med bakterier i djupt grundvatten
Tekniken som SGU i nuläget bedömer kunna åtgärda föroreningarna i det djupa grundvattnet går ut på att tillföra näring till bakterier som finns i grundvattnet och som har förmåga att bryta ner klorfenoler i syrefattig miljö. Det kan eventuellt också behöva tillsättas mer av dessa naturligt förekommande bakterierna. Efter injektering under 2025 kommer bakterierna att växa till, vilket leder till mer reducerande förhållanden och därefter en ökad nedbrytningen av föroreningen. Med kontinuerliga mätningar följs de kemiska förhållandena i grundvattnet för att tillse att miljön är den bästa vilket följs upp med kontinuerliga mätningar. Efter ett år bedöms den främsta effekten ha skett och efter cirka tre år klingar effekten av helt.
Planen framåt med SGU:s leverantörer
Entreprenören Granitor Miljöteknik AB, som upphandlats för efterbehandlingen, har påbörjat inläsningen och planeringen av efterbehandlingen. I ett första skede genomförs en projektering av åtgärden i samråd med SGU. Därefter planeras åtgärden genomföras under 2025 för att sedan följa upp halterna i grundvattnet under kommande tre år.
Miljökonsulten Sweco, som upphandlats som beställarstöd åt SGU, genomför kontroller av grundvatten, ytvatten och enskilda brunnar i området, och arbetar aktivt med samverkansfrågor och uppföljning i projektet.
Senast granskad 2024-12-11