I BetterGeo ersätts det som i vanliga Minecraft kallas för ”sten” med riktiga bergarter som gnejs, glimmerskiffer, marmor och kimberlit. Metaller och mineral, som diamanter och titan, hittar man i samma bergarter som i verkligheten. Av dessa kan man göra legeringar samt bygga nya föremål som ett jetpack eller en hjärtstartare. BetterGeo har tagits fram av både geologer och spelentusiaster för att hitta en balans mellan realism och spelglädje.

Sedan maj har betaversionen av BetterGeo laddats ned över 3300 gånger och uppdaterats ett flertal gånger för en stabilare spelplattform. Nya funktioner involverar bland annat vittring av kalksten.

SGU och BetterGeo visade upp Bettergeo på Comic con Gamex-mässan i Friends Arena under Allhelgonahelgen, där mottagandet från gamingvärlden på mässan var mycket positivt.

– Genomsnittsbetyget från testspelare på plats blev 4,5 av 5 för första intrycket, berättar Pontus Westrin, projektkoordinator på SGU.

SGUs arbete med BetterGeo är ett exempel på ”gamification”, eller spelifiering på svenska, där man tar ett undervisningsmoment och gör om det till spelform. Gamification kan ta många former, bland annat i marknadsföring eller verksamhetsutveckling, och har varit ett trendord i företagsvärlden de senaste åren.

BetterGeo finns att ladda nedpå www.sgu.se/bettergeo eller via Minecraftforum.net

 

För mer information, kontakta

Kaarina Ringstad, projektledare SGU, kaarina.ringstad@sgu.se, 018-17 92 38