För att sgu.se ska fungera på ett bra sätt för dig använder vi kakor (cookies) på webbplatsen.

Läs mer om kakor.
Jag godkänner
7 maj 2015

Mer geologi och nya mineral lyfter Minecraft

I en ny version av Minecraft med ”verklighetstrogen” geologi och nya material som titan och wolfram blir det möjligt att bygga hjärtstartare, jetpack och – monsterdetektorer! Det är Sveriges geologiska undersökning, SGU, som tagit fram modden ”BetterGeo” för att dels ge en bättre spelupplevelse, dels sprida intresset för geologi.

Äventyrsspelet Minecraft, byggt på geologi, spelas av människor i alla åldrar och har sålts i över 54 miljoner exemplar världen över. Spelet handlar om att hitta fyndigheter för att kunna tillverka verktyg, bostäder och vapen för att kunna utforska Minecraftvärlden och klara sig mot monster och andra farligheter.

I den ursprungliga versionen finns ett olika metaller som guld, järn och koppar slumpvis utplacerade. I nya modden BetterGeo påträffas metallerna istället i sina ”riktiga” bergarter, vilket innebär att den som skaffar grundläggande geologiska kunskaper snabbt får stora fördelar.

– Som spelare blir man ännu mer skattjägare och utforskare när man inser att man för att hitta diamanter först måste leta upp bergarten kimberlit, och att guld kan gömma sig både kvartsgångar och flodbäddar, berättar Josephine Biro, SGU.

Dessutom introduceras en rad nya material, som till exempel titan, aluminium, wolfram, litium och sällsynta jordartsmetaller. De kan användas till att bygga ny spännande utrustning som litiumbatterier, jet packs, hjärtstartare och monstervarnare!

Betaversionen av BetterGeo släpps den 7 maj. Den kommer då att finnas på SGUs webbplats för nedladdning (gratis, förutsatt att du har en licens för Minecraft).

Nyheter i BetterGeo

Nya block/bergarter

BetterGeo innehåller stora förändringar i blockens karaktär där dels de befintliga bergarterna har anpassats för att i högre grad likna verkligheten, dels nya bergarter har införts. Alla fyndigheter i spelet hittas nu i de bergarter där de också förekommer i verkligheten.

Nya mineral/nya definitioner

De befintliga mineralen, som guld, koppar diamant, sandsten och smaragd har fått nya egenskaper och påträffas nu i ”korrekta” bergarter och miljöer. Dessutom har en rad nya fyndigheter införts, med egenskaper som behövs i olika ”recept”: aluminium, akvamarin, granat, litium, sällsynta jordartsmetaller, silver, titan, topas, wolfram, zinkblände. I BetterGeo kan också materialen användas till olika legeringar och för att tillverka stål.

Urval av nya recept/ny utrustning

-        Litiumbatterier

-        Batteriladdare

-        Hjärtstartare

-        Jet pack

-        Vaskpanna av stål

-        Smältverk

SGU kommer att finnas på Minecraftforum (www.minecraftforum.net) för att fånga upp synpunkter och förbättringsförslag från de som testar betaversionen.

 

För mer information om Bettergeo, kontakta

Josephine Biro, projektsamordnare Minecraft, tel 018 - 17 90 15, josephine.biro@sgu.se