10 mars 2015

Snart dags för Hack for Sweden

SGU är en av 20 myndigheter bakom Hack for Sweden. För andra året i rad arrangeras tävlingen. Under 24 timmar öppnas dörrarna för 80 deltagare från hela Sverige som skapar nya appar och tjänster med myndigheters öppna data. SGU bidrar med grundvattendata, miljöövervakningsdata och geokemiska data i öppet och fritt format.

Helgen den 14-15 mars 2015 går Hack for Sweden av stapeln. Tävlingen syftar till att inspirera till nya produkter och tjänster som skapas med hjälp av myndigheters öppna data.

Intresset är stort och evenemanget är fulltecknat sedan flera veckor tillbaka. Allt från gymnasieelever och ingenjörsstudenter till företagare och doktorer i datorvetenskap kommer vara på plats i Naturvårdsverkets lokaler på Valhallavägen i Stockholm.

Hack for Sweden Award 

Priset Hack for Sweden Award går till det bidrag som bäst kombinerar data på ett kreativt sätt och skapat den bästa och mest nyskapande tjänsten som tydligt påvisar nyttan med myndigheternas öppna data. Priser delas också ut till Bästa visualisering, Bästa affärsnytta och Bästa nytta för allmänheten. I år är första pris till vinnande laget bland annat en resa inklusive boende till Silicon Valley.

Förra året tog laget Ge0hack3rs hem segern med en tjänst som visualiserade och simulerade konsekvenserna av giftiga utsläpp med hjälp av bland annat SGUs data.

Minister delar ut priser

I år delas Hack for Sweden Award ut av IT-minister Mehmet Kaplan. Han är inte den enda ministern med intresse för öppen data. Civilminister Ardalan Shekarabi inledningstalar på lördagen.

– Det är väldigt intressant och roligt att se myndigheter samarbeta kring ett arrangemang som det här. Jag hoppas att Hack for Sweden blir återkommande, med bidrag som kan leda till nytta för samhället, säger han

SGU har öppna data om grundvatten, geokemi och miljöövervakning

SGU bidrar med öppen data om grundvatten, miljöövervakning och geokemiska, som är tillgänglig via JSON, vissa data är även tillgängliga i CSV och jpg. Via de öppna formaten kan SGUs data utan kostnad exempelvis användas för att bygga appar för smarta telefoner eller nya webbtjänster.

Våra öppna data finna tillgängliga via RSS-flöden

Under tävlingshelgen deltar Kerstin Johansson och Jonas Holmberg från SGU.

Följ tävlingen live

Läs gärna mer på www.hackforsweden.se, och följ tävlingen under helgen via Twitter, Facebook och Youtube. Filmade intervjuer med de tävlande lagen kommer att läggas ut i Hack for Swedens Youtube-kanal. Frågor kommer att kunna ställas via Twitter, @hackforsweden.

https://twitter.com/HackForSweden

https://www.facebook.com/hack4sweden

https://www.youtube.com/user/hackforsweden