Amanda Baumgartner

16 mars 2015

Skolklasser ritar geologikartor

SGU har besökt de fyra skolklasser som deltar i Kartografiska sällskapets karttävling. Här ser du de kartor som inspirerats av SGUs geologilektion i klassrummen.

Barnens kartor ställs ut på den svenska konferensen Position 15 på Älvsjömässan i Stockholm den 17-19 mars. Där kommer besökare och en jury att rösta fram de sex bästa bidragen. Dessa skickas till den internationella kartkonferens som anordnas vartannat år av International Cartographic Association, där barn från hela världen bidrar med tecknade kartor under temat "Min plats i dagens värld". 2015 års konferens hålls i augusti i Rio de Janeiro. 

Den svenska tävlingen är ett samarbete mellan Kartografiska Sällskapet och Sveriges geologiska undersökning. Förutom att ge en första introduktion till geologi har SGUs geologer informerat om karttävlingen och hållit en genomgång i kartografi. Intresset har varit stort från både elever och lärare och eleverna har bland annat frågat om det största diamantfyndet någonsin, om hur värdefull en guldklimp kan vara och var det finns gruvor runtom i världen.

De skolklasser som deltar i år är Hagaströmsskolan i Gävle (årskurs 3), Stockholm internation academy i Vällingby (årskurs 3), Internationella Engelska skolan i Täby (årskurs 5) och Falkenbergs Montessoriskola (årskurs 6).

Karttävlingen utgör en del av SGUs uppdrag "Att öka kunskapen om geologins betydelse för samhällsbyggnad och tillväxt".