Grotta. Foto.

Foto: Rolf Engh

1 juli 2015

Upplev geologi i sommarsverige!

Geologi kan bjuda på många upplevelser och Sverige är fullt av spännande och värdefulla naturformationer som bara väntar på ett besök.

Sveriges geologi är fantastisk och väl värd att uppmärksammas. Vi vill att fler ska uppleva det spännande och vackra som naturen har att erbjuda och vill därför tipsa om några av dessa platser. Platserna är en del av vårt geologiska arv och de berättar, på olika sätt, om den geologiska utveckling som lett till att Sverige ser ut som det gör idag. 

Titta till exempel på spår av forntida liv, vulkaner, meteoriter, kontinentkrockar, bergskedjor som reser sig och vittrar ned igen. Landskapets uppbyggnad och variation kan i ett geologiskt perspektiv erbjuda nycklar till att förstå den naturhistoriska utvecklingen och de olika processer som verkat, och ibland fortfarande pågår.

År 2012 ordnade vi för första gången tävlingen Geologiskt Arv, då tio kandidater från hela Sverige tävlade om att bli 2012 års geologiska arv, och två år senare var det dags för Geologiskt Arv 2014.

Du kan läsa mer de olika platserna här på vår webbplats och i de broschyrer om Geologiskt Arv 2014 respektive 2012 som du kan beställa från vår kundtjänst (du kan även bläddra i de lågupplösta pdf:er som finns nedan). Ännu fler geologiska besöksmål hittar du i vår app GeoTreat.

Broschyren Geologiskt Arv 2014 (pdf, nytt fönster)

Broschyren Geologiskt Arv 2012 (lågupplöst pdf)

Här kan du ladda ned mobilappen GeoTreat