Torbjörn Backlund.

17 september 2014

Stort intresse för Geologins Dag

Lördagen den 13 september firades Geologins Dag runtom i landet. Hundratals besökare strömmade till SGUs inspirerande arrangemang.

Under Geologins Dag handlar allt om geologi! Många passade på att besöka våra olika arrangemang. Några axplock:

Deltagare i Geologins Dag i Uppsala.

Deltagare i Geologins Dag i Uppsala.

Carl-Erik Alnavik, SGU.

Geologins Dag i Uppsala. Foto: Carl-Erik Alnavik.

I Helsingborg välkomnades besökarna ombord på vårt undersökningsfartyg Ocean Surveyor och fick lära sig om hur havsbottnarna ser ut. På Falbygdens museum i Falköping visades filmen "Markens öga" om Sveriges finaste kallkällor.

På Stora Torget i Uppsala kunde man besöka Dr Stens mottagning, gå på tipspromenader och  rösta på de platser som nominerats till tävlingen Geologiskt Arv.

Det arrangerades också flera geologiska exkursioner som var så populära att många inte fick plats utan fick stå på väntelista. I Västra Götaland genomfördes till exempel en fantasieggande resa bakåt i tiden till kusttrakt Hornborga. I Bohuslän kunde man vandra i Hunnebo klovor och besöka Stenhuggarmuseet i Hunnebostrand för att lära sig om geologins betydelse för den ekonomiska utvecklingen i trakten. I Blekinge gjordes en berggrundsgeologisk vandring ända ut till  Hanös norra udde som utgörs av en strandsporre av klapper.

Vi hoppas möta lika många intresserade och entusiastiska besökare på Geologins Dag nästa år!