Bjurälvens karstlandskap.

Blinda dalen, Bjurälvens karstlandskap. Geologiskt Arv 2014.

Foto: Rolf Engh.

15 oktober 2014

Bjurälvens karstlandskap vinner Geologiskt Arv 2014

Karstlandskapet vid Bjurälven i nordligaste Jämtland, i Strömsunds kommun, har utsetts till vinnare i tävlingen Geologiskt Arv 2014 i konkurrens med några av Sveriges mest spännande geologiska sevärdheter.

– Jättekul! Genom att utses till Geologiskt Arv 2014 kan hela Sverige få upp ögonen för den unika miljön vid Bjurälven. Utmärkelsen uppmuntrar också till en fortsatt kartläggning av det unika grottsystemet, säger Anna Gillgren, turistchef i Strömsund.

Miljön kring Bjurälven är ett av Skandinaviens förnämsta karstlandskap med en underjordisk älv, slukhål och grottor. Bjurälvens vattenföring växlar starkt under året. Vid högvatten är älvens underjordiska lopp bara 600 meter. Men vid lågvatten sjunker vattennivån och rinner nästan tre kilometer under marken i en kristallklar underjordisk älv. Här är det möjligt för oss att både se och förstå landskapets pågående förändring.

– Med sin kombination av kalksten, vatten, sand och dalgångens mikroklimat väcker Bjurälvens karstlandskap vår nyfikenhet. 2014 års geologiska arv är därför ett självklart besöksmål bland pärlorna i den svenska naturturismen, säger Anna Hedenström, ordförande för juryn i Geologiskt Arv 2014.

Kalkstenen vid Bjurälven består av nästan ren kalk, kalciumkarbonat. Färgen varierar mellan vit och blågrå och är ibland randig. Vackra fasettmönster ses ibland på kalkstenens yta och mjukt skulpterade skålformer och grytor som bildats av det strömmande vattnet i kombination med karstvittring. I kalkstenen har enstaka fynd av fossil gjorts som vittnar om att bergarten en gång bildades i havet under tidsperioden silur, samma som präglar Gotlands kalksten. Men till skillnad från Gotlands oförstörda bergarter har kalkstenen här omformats av att två kontinenter krockat och skjutit upp hela berggrundssjok av dåtidens havsbotten på vår sida. Detta skapade i sin tur bergskedjan Kaledoniderna som idag utgör berggrunden i våra dagars fjällkedja.

Prisutdelningen sker 15 oktober kl 15.30 i samband med den stora geovetenskapliga konferensen Geoarena 2014, i Uppsala.

Se en film om Bjurälvens karstlandskap på YouTube

Om tävlingen Geologiskt Arv

Geologiskt Arv är en återkommande tävling.  Priset delades för första gången ut 2012, då till Minnesfjällets kvarnstensgruva i Lugnås, i Mariestads kommun. Genom tävlingen uppmärksammas tio spännande platser som visar ett stycke av Sveriges geologiska utveckling, väcker nyfikenhet och lockar till att lära sig mer. Pristagaren utses i två steg: först en öppen omröstning där de fem populäraste platserna gallras fram. Därefter korar en jury med representanter för såväl naturvård som turism och gruvnäring en vinnare.

Läs mer om Geologiskt Arv

För mer information, kontakta

Anna Hedenström, enhetschef, SGU och ordförande i juryn för Geologiskt arv 2014, tel: 018-17 92 30
Gunnel Ransed, projektledare, SGU, tel: 018-17 92 88