Leif Bildström, SGU. Kari Mäkitalo vinner förstapris för koppar- och guldfynd norr om Kiruna.

11 december 2014

Koppar- och guldfynd i Norrbotten vinner Mineraljakten

Förstapriset i Mineraljakten går till ett koppar- och guldfynd, hittat en mil norr om Kiruna. Andra pris går till ett kopparfynd i Tornedalen, medan ett lovande guld- och silverfynd från Los-området i Gävleborgs län belönas med tredjepris.

Mineraljakten har i år omfattat fynd från hela landet, från Gotland och Skåne i söder, till norra Norrbotten. Som väntat har fynd från Gävleborgs och Norrbottens län, där Mineraljakten har pågått i flera decennier, dominerat prislistan. Men även i de södra delarna av landet, som först de sista åren omfattats av Mineraljakten, är intresset på väg att bli stort.

– De senaste tre åren har Mineraljakten omfattat hela Sverige, så SM i mineraljakt kan man kalla det, säger Leif Bildström, projektledare för Mineraljakten.

Förstapriset gäller dels en häll mineraliserad med kopparkis, dels flera stenblock med rika halter av koppar, där ett prov även innehåller intressanta halter av guld. Förstapristagaren Kari Mäkitalo belönas med Norrlandsfondens första pris på 50 000 kronor för fynden som hittades  vid Kurravaara, en mil norr om Kiruna

Andrapriset gäller nyfynd av rik kopparkis utanför Junosuando i Tornedalen. För detta får mineraljägarna Hannes Fors och Vesa Hiltunen 15 000 kronor vardera från Norrlandsfonden

Ragnar Lejemo och Ove Fransson får tredjepriset för ett fynd från Los-området i Gävleborgs län med intressanta halter av guld och silver, och för att provet visar på en ny typ av mineralisering för området. De belönas med Norrlandsfondens tredjepris på 20 000 kronor som de får dela på.

Utöver de första tre första prisfynden sticker ett prov av guldförande magnetitsand i Skåne ut. Mineraljakten har aldrig tidigare premierat vaskmaterial. Men det faktum att fyndet är av stort geologiskt intresse, och att guldet finns utspritt över ett mycket omfattande område ger fyndet en fjärdeplats, med en belöning på 15 000 kronor.

Totalt omfattar 2014 års vinnare sexton ordinarie pristagare, samt ytterligare sex mineraljägare som får stimulanspriser.

Mineraljakten är ett mycket bra redskap för att sprida kunskap om geologi till allmänheten. Intresset för att delta har också varit klart stigande de sista åren.