För att sgu.se ska fungera på ett bra sätt för dig använder vi kakor (cookies) på webbplatsen.

Läs mer om kakor.
Jag godkänner

SGU

1 november 2016

SGUs geologimod för Minecraft - unik satsning

Morän, torv och klapper istället för ”bara jord”, möjlighet att återvinna metaller, ”achievements” och fossil. Det är några av nyheterna i den uppgraderade versionen av BetterGeo, den mod (modifikation) som SGU har tagit fram för Minecraft.

Nu släpper SGU en ny stor uppdatering av sin mod för Minecraft: BetterGeo 2.0. Modden är unik på flera sätt – framför allt genom att den för in mer verklighetsbaserad geologi i spelet men också för att SGU hittills är den enda myndighet i Sverige, och troligen i världen, som har tagit fram en mod för Minecraft. Den uppdaterade modden presenteras även på Comic Con den 4-6 november (Kistamässan), som är en av de största spelmässorna i Norden.

- Flera myndigheter har tagit fram färdiga världar i Minecraft. Vi ville förändra spelupplevelsen och hur världarna i spelet skapas och ser ut. Det är därför vi har arbetat med en mod av spelet, säger Kaarina Ringstad, projektledare vid SGU.

Skapar nyfikenhet för den ”riktiga” världen
En av dem som har använt BetterGeo är Ulrika Sultan. Ulrika är lärare (förskola upp till årskurs 6) samt universitetsadjunkt i naturvetenskap och teknik på Örebro Universitet. Hon har inte bara testat BetterGeo utan också använt modden i undervisningen:
  - Som lärare ser jag hur ett spel kan få eleverna obotligt nyfikna på sin natur och närmiljö. Genom att använda BetterGeo har elevernas förståelse för sin närmiljö fördjupats. Det har hänt att eleverna uppmärksammat den geologiska miljön runt dem: "Jag ser kvarts! Det kanske finns guld här!”
- Jag upplever att de som har spelat med modden blivit mer medvetna om metallers ursprung, vilket i sin tur har gjort att de blivit mer medvetna om konsumtionens betydelse för jorden.

Geologi på riktig
I BetterGeo finns många fler bergarter, metaller och mineral än i originalversionen. Geologin i spelet återspeglar verklighetens geologi. Guldet hittar man till exempel i kvartsgångar och diamanterna i kimberlit. Här finns också många av de metaller och mineral som vi använder i samhället idag, såsom tantal, sällsynta jordartsmetaller och wolfram.

Flera geologiska processer finns representerade i spelet. Bland annat vittrar kalksten och pegmatit, något som spelaren upptäcker om hen väljer att bygga till exempel hus med dessa bergarter.

- Att utveckla BetterGeo har varit en balansgång mellan att skapa så verklighetstrogen geologi som möjligt utan att förlora originalversionens spelbarhet. Upptäckarglädjen och skaparglädjen ska fortfarande finnas där och förhoppningsvis bidrar BetterGeo till att öka den! säger Nicklas Löf vid SGU som svarat för programmeringen av BetterGeo.

Jord är inte bara jord
- En av nyheterna i den här versionen är att vi nu även har arbetat med jordarterna, berättar Pontus Westrin, geolog vid SGU och en i teamet kring BetterGeo.
-  Nu finns det till exempel olika typer av morän och torv i spelet. Jordarterna har också, precis som på riktigt, olika egenskaper. Det går till exempel inte att odla i storblockig morän, men desto bättre i en lerig morän.

Fördel i spelet att visa miljöhänsyn
Sedan tidigare går det att återanvända slagg i BetterGeo. För att hindra att föroreningar sprids och förgiftar miljön när man använder smältverket, kan spelaren installera en rökgasrenare. I den senaste uppgraderingen kan spelaren också återvinna aska som fångas upp av rökgasrenaren. Ur askan kan spelaren utvinna titan. Det går också att återvinna metall i olika verktyg och redskap som är utslitna.

Prestationer guidar spelaren till mer kunskap
Nytt i modden är också ett system för achievements, det vill säga prestationer. På så sätt får spelaren olika mål att arbeta mot. En prestation kan till exempel vara att hitta ett visst mineral, nästa steg att utvinna en metall ur denna och ytterligare ett steg att bygga ett visst föremål där metallen används. Det finns möjlighet att spela en utbildningsvariant, där spelaren kan lära sig ännu mer geologi genom böcker hen får varje gång en prestation har uppnåtts. I böckerna finns korta, enkla beskrivningar av olika bergarter, jordarter, metaller och mineral. Böckerna samlas i olika bokhyllor och när spelaren till exempel har alla böcker om berggrund får hen titeln Bergmästare. Slutmålet är att fylla alla hyllor och bli ”Bäst på världen”.

Fler röster om BetterGeo
”Gillar hur det är ganska simpelt men ändå gör så att det finns mycket att lära sig och att det finns många nya saker. Att det är lite mer realistiskt gillar jag också! Fortsätt såhär!” (Minecraftforum.net)

”Tack för en kanonidé med att skapa en mod till Minecraft med mer geologi! Min nioåring är mycket nöjd.” (mail till BetterGeo)

”It’s pretty cool to see governments getting on board with the idea games can be used for education”. (Reddit)

Läs mer om BetterGeo

Skriv ut Dela med andra: Facebook LinkedIn