För att sgu.se ska fungera på ett bra sätt för dig använder vi kakor (cookies) på webbplatsen.

Läs mer om kakor.
Jag godkänner

Foto: Patrik Johansson, SGU.

1 april 2016

SGU bidrar till att rädda Östersjön

Från och med i år har SGU, tillsammans med landets länsstyrelser och andra myndigheter, i uppdrag att medverka för att genomföra EUs strategi för Östersjöområdet.

Östersjöstrategin är ett samarbete mellan EUs länder runt Östersjön som har tre huvudsakliga mål: rädda havsmiljön, länka samman regionen och öka välståndet. Strategin antogs av EU 2009.

SGUs främsta roll inom strategin blir att medverka till att rädda havsmiljön. Detta görs framförallt genom SGUs arbete för att motverka miljögifter, där SGU bland annat undersöker och miljöövervakar grundvatten, sjö- och havsbottnar, samt sanerar förorenade områden, allt i samverkan med andra myndigheter.

Den första redovisningen av SGUs arbete med Östersjöstrategin, inlämnad till regeringen den 31 mars, omfattar en inventering av SGUs arbete och en redovisning av de delmål i strategin som är kopplade till SGUs verksamhet. Under delmålen beskrivs också hur SGU, genom Östersjöstrategin, verkar för att nå dessa mål. Där finns även förslag på myndigheter med vilka SGU behöver inleda eller fördjupa samarbete.

Ladda ner redovisningen här (nytt fönster)

Skriv ut Dela med andra: Facebook LinkedIn

Kontaktperson