För att sgu.se ska fungera på ett bra sätt för dig använder vi kakor (cookies) på webbplatsen.

Läs mer om kakor.
Jag godkänner
Bilden visar en vägskylt som det står vattenskyddsområde på.

Foto: Anders Carlstedt, SGU.

17 juni 2016

Hitta rätt information om PFAS

PFAS-föroreningar angår många aktörer i samhället och flera myndigheter är inblandade i tillsyn och regler. Mot den bakgrunden finns en ny guide som gör det lättare att hitta rätt information, oavsett vilken myndighet som är berörd.

PFAS, även kallat högfluorerade ämnen, är syntetiskt framställda kemikalier som används i bland annat brandsläckningsskum. De finns i miljön och har förorenat dricksvattnet på flera ställen i Sverige.

Den nya guiden vänder sig till dricksvattenproducenter, tillsyns- och vattenmyndigheter, privatpersoner, användare och producenter av brandsläckningsskum samt andra produkter som innehåller PFAS. Tanken är att knyta samman den information som finns på olika myndigheters webbsidor så att olika målgrupper hittar rätt information.

Guiden har tagits fram av Kemikalieinspektionen, Livsmedelsverket, Naturvårdsverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Sveriges geologiska undersökning, Statens geotekniska institut, Havs- och vattenmyndigheten, Generalläkaren och Länsstyrelserna. 

Se guiden på Kemikalieinspektionens webbplats (nytt fönster)

Skriv ut Dela med andra: Facebook LinkedIn

Kontaktperson

  • Charlotte Defoort

    Telefon: 018-179075018-179075
    Ort: Uppsala
    Avdelning: Mark och grundvatten - Hållbar vattenförsörjning
    Skicka e-post