För att sgu.se ska fungera på ett bra sätt för dig använder vi kakor (cookies) på webbplatsen.

Läs mer om kakor.
Jag godkänner

Foto: SGU

15 april 2016

Ny strategi för hantering av gruvavfall

SGU har idag av regeringen fått i uppdrag att tillsammans med Naturvårdsverket ta fram en strategi för hantering av gruvavfall och göra en bedömning av kostnader för åtgärder vid efterbehandling.

- Vi är glada över att vi tillsammans med Naturvårdsverket har fått det här uppdraget. Det är i högsta grad aktuella frågor och vi har god och lång erfarenhet av att arbeta med såväl gruvavfallsfrågor som efterbehandlingsfrågor på SGU. Detta kommer generera ytterligare värdefull kunskap, säger Göran Risberg, stf generaldirektör på SGU.

Uppdraget omfattar att

 • ta fram en långsiktig strategi för hantering av gruvavfall och bedömning av åtgärder för efterbehandling av gruvverksamhet
 • utvärdera de efterbehandlingar av nedlagda gruvverksamheter som har genomförts från 1980-talet och framåt, samt
 • kartlägga kostnader för hantering av gruvavfall och för efterbehandling av gruvverksamhet.

Vid genomförandet av uppdraget ska relevant kunskap och erfarenhet inom området som finns hos länsstyrelserna tillvaratas. Myndigheterna ska också inhämta underlag om såväl aktuell forskning som befintlig kunskap från exempelvis gruv- och återvinningsbranscherna.

Naturvårdsverket ska i samråd med SGU redovisa strategin till Regeringskansliet (Miljö- och energidepartementet) senast den 15:e september 2017.

SGU ska i samråd med Naturvårdsverket redovisa utvärderingen av genomförda efterbehandlingar till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den 1:a april 2017.

Naturvårdsverket ska i samråd med SGU redovisa kartläggningen av kostnader för hantering av gruvavfall och efterbehandling till Regeringskansliet (Näringsdepartementet och Miljö- och energidepartementet) senast den första april 2017.

Läs mer om uppdraget på Regeringens hemsida (öppnas i nytt fönster)

Skriv ut Dela med andra: Facebook LinkedIn

Kontaktperson

 • Erika Ingvald

  Telefon: 018-179350018-179350
  Ort: Uppsala
  Avdelning: Mineralresurser - Mineralinformation och Gruvnäring
  Skicka e-post