Om SGU:s interaktiva diagram

Här får du veta mer om hur du använder SGU:s interaktiva diagram och hur du kan använda data som laddas ned.

Diagram - Tre lägen.PNG

Varje diagram har tre lägen som du kan välja mellan: Diagram, Tabell och Ladda ned.

Diagram - Serier och värden.PNG

Under Diagram visas det interaktiva diagrammet. Där kan du visa och dölja olika serier genom att klicka på respektive serie i teckenförklaringen. Du kan också peka på olika ställen i serierna i diagrammet för att visa värden för olika år/enheter. I de flesta diagrammen kan du också zooma in ett särskilt avsnitt genom att dra och släppa med musmarkören (två fingrar på mobil). Under teckenförklaringen hittar du också länkar för att skriva ut diagrammet eller visa det i fullskärm.

Under Tabell hittar du diagrammets värden i tabellform. Du kan välja att sortera data på valfri kolumn i stigande eller fallande ordning. Stora tabeller går bra att rulla i både höjd och sidled.

Under Ladda ned kan du ladda ner diagrammet och dess data i olika format. Diagram laddas ned med den zoomnivå och det urval som är inställt. Diagram kan laddas ned i olika bild och dokumentformat, exempelvis PNG för webb, SVG för presentationer och PDF för vidare spridning. Data som laddas ned i CSV-format går bra att öppna i till exempel Excel eller en textredigerare.

Licens

Nedladdade diagram och data är licensierat med Creative Commons Erkännande 4.0 (CC-BY). Det innebär att du bland annat får använda det i trycksaker, presentationer och digitala medier. Du behöver ange Sveriges geologiska undersökning som källa. Länka även gärna till diagrammets sida för att andra ska kunna hitta originaldata.

Tillgänglighet

Diagrammen har gott stöd för tillgänglighet och det går till exempel att navigera med tangentbordet i diagrammet och få innehållet uppläst med skärmläsare.

Språk

En del av de interaktiva diagrammen finns även på engelska och nås då från den engelska sidan om mineralstatistik.

Webbläsare

För att se och använda SGU:s interaktiva diagram behöver du en modern webbläsare, exempelvis Chrome, Edge, Firefox eller Safari. Internet explorer och äldre versioner av Edge fungerar tyvärr inte. Diagrammen fungerar bra i mobiltelefon, surfplatta och dator.

Behöver du hjälp? Kontakta Kundtjänst: kundservice@sgu.se

Senast granskad 2020-07-01