
I syfte att stegvis minska föroreningen och förhindra en försämring av grundvattnet ska utgångspunkter fastställas för att vända identifierade betydande och ihållande uppåtgående trender. Utgångspunkterna ska fastställas till en koncentration som utgör en procentandel av fastställda riktvärden för grundvatten enligt följande.
Utgångspunkter för att vända trend ska ses över minst vart sjätte år, men anpassas till förändringar av kvalitetskrav enligt 8 §.
Utgångspunkten för att vända en trend ska anges som en procentandel av ett ämnes fastställda riktvärde för grundvatten. Den rekommenderade procentsatsen är 75 % av riktvärdet, men om det finns anledning till att sätta ett högre eller lägre värde kan man göra det, förutsatt att inte målet god kemisk status försenas. Det kan vara motiverat att fastställa ett lägre värde för utgångspunkten för att vända en trend om:
SGU har tagit fram de generella koncentrationerna som utgångspunkt för att vända en trend för vissa ämnen. Dessa finns i SGUs föreskrifter om miljökvalitetsnormer och statusklassificering, bilaga 1 (SGU-FS 2013:2 samt SGU-FS 2016:1). Här är koncentrationen ofta satt till ett lägre värde än det som motsvaras av 75 % av riktvärdet. Det beror på att riktvärdena i bilagan i de flesta fall är desamma som de koncentrationer som är fastställda som gränsvärden enligt Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten (SLVFS 2001:30). Dessa koncentrationer är med få undantag mycket höga i förhållande till naturliga bakgrundsvärden i svenska grundvatten. Koncentrationer som är lika med koncentrationen som motsvaras av nivån 75 % av riktvärdet indikerar därför ofta en stark mänsklig påverkan. En ökande trend av dessa ämnen behöver åtgärdas betydligt tidigare än då den uppåtgående trenden nått koncentrationer som motsvarar 75 % av riktvärdet.
Följande exempel är hämtade från SGU-FS 2013:2, bilaga 1.
Senast ändrad 2018-11-29